Reis
XDUI 06

Duitsland: "Fact or Fake"

Cultuur, Reizen in de kijker, Actueel, Nieuwste reizen

Deel jouw reis

bekijk ons programma

Het tentoonstellingsproject „Fact or Fake“ voert ons langs drie iconische plaatsen die in de loop van de geschiedenis het schouwtoneel waren van intrigerende complotten, mystieke ontwikkelingen en pseudowetenschappelijke kennisoverdracht. Het project staat onder de hoge bescherming van de bondspresident Frank-Walter Steinmeier. 

Feiten, vervalsingen, mythen of toch gewoon een illusie…?  Deze thematiek is in het licht van diverse hedendaagse complottheorieёn en de razend snelle verspreiding ervan via social media misschien wel actueler als ooit tevoren.  Nochtans toont een blik in de geschiedenis dat bewuste desinformatie, geheimhouding en strategische vervalsingen, net als vermeende of daadwerkelijke complotten, van oudsher deel uitmaken van de menselijke cultuur. 

Of het nu gaat over de spionage-activiteiten van Mata Hari, de geruchten rond de invloed van vrijmetselaars en illuminati op de Franse revolutie of de legendes over de geheime rituelen op de Wewelsburg tijdens de Nazi-tijd, niet zelden ontpopte zich het recht op de -al dan niet vermeende- waarheid als een splijtzwam in de publieke opinie met een niet te onderschatten invloed op zowel technische als politieke ontwikkelingen van hun tijd. 

De drie tentoonstellingen in Dortmund, Dalheim en de Wewelsburg belichten het thema „schijn of zijn” – “Fact or Fake” vanuit verschillende perspectieven.

Dag 1

De mijnsite van Zollern

De mijnsite van Zollern, ook wel “Het kasteel van de arbeid” genoemd.

Dag 2

Klooster van Dalheim

Vandaag ontdekken we in het uiterste oosten van Westfalen het voormalige Augustijner Klooster van Dalheim.

Dag 3

Wewelsburg

Wewelsburg werd door Heinrich Himmler uitgekozen als ideologisch centrum voor de top van de SS.